Abdou en de anderen

Schrijver Lammert Voos werkte in de jaren negentig van de vorige eeuw met vluchtelingen en asielzoekers. Hij maakte als medewerker van Vluchtelingenwerk en van het COA mee op welke manier in Kroatië en in Nederland kwetsbare  en beschadigde mensen gemangeld werden door de bureaucratie. Op 13 april verschijnt zijn boek.

Voos stelde vast dat het hem zelf ook niet lukte zuiver te blijven in die onzuivere wereld. Hij stopte na zeven jaar met het werken met vluchtelingen. Nu, in 2016, ziet hij hoe alles zich herhaalt: de mythes, de vooroordelen en argumenten, ze zijn niet veranderd. Net zo min als de problemen rond de opvang veranderd zijn.

In Abdou en de anderen vertelt Lammert Voos over de mensen die hij gekend heeft, niet over dossiers of nummers. Hij vertelt zeer persoonlijk over zijn onmacht en ontkracht op basis van zijn ervaringen uit de praktijk en feitenmateriaal de vooroordelen over migratie. Voos stelt dat Nederland een keuze heeft: blijft men hangen in machteloos populisme of pakt men het probleem op humane wijze aan? Abdou en de anderen is een meeslepend, eerlijk pleidooi voor een benadering van het vluchtelingenprobleem waarbij solidariteit het wint van hypocrisie en bureaucratie:
De onmacht snijdt me nog steeds door de ziel. (...) Ik leef ik in een bijna permanente staat van déjà vu: de onfrisse sentimenten, de hartverwarmende initiatieven, berichten in de media over misstanden in vluchtelingenkampen zoals geweld en prostitutie, ik heb het allemaal eerder gezien en gehoord, het is niets nieuws. Maar ik voel me weer net zo machteloos als toen en de vervreemding slaat toe: de verwarring is dezelfde, het lichaam en de geest zijn twintig jaar ouder.
Lammert Voos  (Eenrum, 1962) is dichter, schrijver en docent poëzie aan de Schrijvers Vakschool te Groningen. In de jaren tachtig was hij zanger van New Wave/Punkband Umberto di Bosso é Compadres. In de jaren negentig werkte hij met vluchtelingen en schreef in diverse bladen over alternatieve popmuziek. Hij publiceerde vier dichtbundels, waarvan een in Gronings dialect, drie boeken met kort proza en een roman. Van 2011 tot 2013 was hij stadsdichter van Deventer. De fotografie in Abdou en de anderen is een keuze uit de prijswinnende serie ‘Shelter’ van  Henk Wildschut, over het vluchtelingenkamp bij Calais. Wildschut kreeg er de Dutch Doc Award voor in 2011.
Meer informatie via AFdH Uitgevers, Paul Abels 053-4362134 of 06-10942443 of info@afdh.nl

Reacties